Informatieavond over zelfhulpgroepen

Verslag bijeenkomst Steunpunt Zelfhulp in de Noorderpoort Samen Doen

Woensdag 26 juni 2019 organiseerde Steunpunt Zelfhulp in samenwerking met de Noorderpoort Samen Doen een bijeenkomst over de meerwaarde van zelfhulp. Ondanks de lage opkomst was het een geslaagde avond. De ontmoeting liet zien dat mensen hun verhaal durven te vertellen als ze van anderen oprechte belangstelling en een luisterend oor ervaren. Dat is ook waar zelfhulp om draait.

Het nut van zelfhulp
Vrijwilliger Joop van Steunpunt Zelfhulp hield een presentatie over wat zelfhulp is en hoe helpend het kan zijn voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zelfhulp werkt in groepen van mensen die allemaal hetzelfde meemaken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het verlies van een partner, verslaving of het hebben van een chronische ziekte. De kracht van zelfhulp is dat deelnemers met dezelfde ervaring elkaar met een half woord begrijpen en elkaar met hun verhaal tot steun zijn.

De groepen komen met regelmaat bij elkaar. Deelnemers kunnen altijd zelf kiezen of ze meedoen en wanneer. Sommige deelnemers stoppen na een aantal bijeenkomsten, omdat ze genoeg geholpen zijn. Andere deelnemers zitten soms jaren in een zelfhulpgroep, omdat ze de ondersteuning nog goed kunnen gebruiken.

Samenwerking Steunpunt Zelfhulp en Noorderpoort Samen Doen
Steunpunt Zelfhulp en Noorderpoort Samen Doen bespreken met elkaar hoe ze intensiever met elkaar kunnen samenwerken. Momenteel draaien bijna alle zelfhulpgroepen op de locatie van Steunpunt Zelfhulp aan de Sonniusstraat 3 in Den Bosch. Om bewoners uit de Hambaken laagdrempelig te bereiken, is het ook mogelijk om in de Noorderpoort Samen Doen een zelfhulpgroep te starten. Mocht hier behoefte aan zijn of heeft u vragen en wilt u meer informatie, dan kunt u ons bereiken via onderstaande contactgegevens.

Contact
Steunpunt Zelfhulp is gevestigd aan de Sonniusstraat 3 in Den Bosch. Momenteel draaien er 43 zelfhulpgroepen. Voor meer informatie: zie www.zelfhulpdenbosch.nl of bel 073-6237263; ook voor het starten van een nieuwe zelfhulpgroep. U kunt ook contact opnemen met de Noorderpoort Samen Doen: noorderpoortsamendoen@gmail.com
of bel 073-8516747.

Bron + foto: Gabor Martens, Farent sociaal werk, Coördinator Noorderpoort Samen Doen
———————————————————————————————————
Op woensdag 26 juni 2019 van 19.00 tot 20.30 uur organiseert Noorderpoort Samen Doen samen met het Steunpunt Zelfhulp een informatieavond over zelfhulp en zelfhulpgroepen. Je ontvangt deze avond informatie over wat zelfhulp is, hoe helpend zelfhulp kan zijn als je problemen ervaart, welke groepen er momenteel bestaan en hoe je eventueel zou kunnen aansluiten. Bij zelfhulp kun je denken aan problemen op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid en verslavingszorg.
Daarnaast kun je deze avond ook zelf meemaken en beleven hoe een zelfhulpgroep werkt.
De avond vindt plaats in het wijkgebouw van Noorderpoort Samen Doen. Deelname is gratis.
Opgeven en/of meer informatie over de avond? Bel of mail dan naar Stella Coffie van Noorderpoort Samen Doen:
tel, 073-8516747, e-mail: noorderpoortsamendoen@gmail.com.

Wil je meer informatie over zelfhulp en de bestaande zelfhulpgroepen? Mail of bel dan naar Liesbeth of Renate: info@zelfhulpdenbosch.nl of 073-6237263. Of raadpleeg de website www.zelfhulpdenbosch.nl voor meer informatie over de bestaande zelfhulpgroepen.